Kansen met mest!
client-1 client-1

Uitleg composttoren

Uitleg van het systeem

De Mestwater Compost Toren is een compostering unit welke op bedrijfsniveau compost produceert. Hoe doen we dit?

De afgescheiden dikke fractie uit onze trommel centrifuge valt direct in de 2,4m³ RVS silo. Vanuit deze silo wordt het liftsysteem onder de silo gevoed, welke de Compost Toren gelijkwaardig vult. Op deze manier blijft de Toren constant maximaal gevuld. Het volume van geproduceerde compost dat onder uit de Compost Toren valt, wordt gelijktijdig weer aangevuld met dikke fractie bovenin de Compost Toren door middel van het liftsysteem. Hierdoor doorloopt de ingaande mest het gehele het compostering proces van ± 12 dagen. De ingaande dikke fractie dient minimaal een droge stof percentage te hebben van 24%. De compost uit de geïsoleerde Toren is ook gehygieniseerd doordat er een interne temperatuur van 70ᵒ Celsius wordt bereikt. De geproduceerde compost heeft een droge stofgehalte van ± 70%. Tijdens het compostering proces worden er organische deeltjes afgebroken en vocht uit de mest onttrokken, met als gevolg dat er een volume reductie van 30 à 40% van de ingaande mest zal plaats vinden. De afvoer van uw dikke fractie kost u met dit systeem geen geld meer, maar kan u zelfs geld opleveren!

Composteren is het proces van recyclen van organisch materiaal. Het is van nature een relatief traag verlopend proces. Voor het compostering proces zijn onder andere belangrijk: de samenstelling van het basismateriaal, de temperatuur, de vochtigheid en de aanwezigheid van zuurstof. Het composteren begint met de aantasting en het opbreken van organisch materiaal door schimmels en bacteriën. Deze zijn van nature op het organische materiaal aanwezig. Zij breken het materiaal af en gebruiken elkaars afbraakproducten voor hun levensprocessen. Bij dit afbraakproces gebruiken ze zuurstof en komt er koolstofdioxide, water en warmte vrij. Het composteren kan versneld worden door het optimaliseren van bepaalde omstandigheden. Een zuurstofrijke, warme (tot 70°C) en vochtige omgeving beïnvloeden elk de microbiële activiteit in positieve zin. Dit proces wordt door Mestwater geoptimaliseerd door de luchtinvoer via het ingenieuze draai systeem en een constante temperatuur van ± 70°C in de geïsoleerde Compost Toren. Tijdens het draaien wordt de lucht in de mest toegevoegd en verdeeld. De toren zelf draait niet.

De invoer is dikke fractie en lucht, de uitvoer bestaat uit warme lucht en waterdampen/lekvocht. De waterdamp/lekvocht welke neerslaan in de condenseerruimte van de toren, worden samen met de daar aanwezige ammoniak opgevangen in de vloeistof en via een filtersysteem gezuiverd.